onsdag 31 juli 2013

Caitlin Moran - Konsten att vara kvinna

Träffen i det här inlägget var förrförra träffen. Lite försening bara:)

Den här gången träffades vi på Bee Kök&Bar, ett mysigt ställe med god mat och bra service. Bee Kök&Bar ligger i bistro La Couronnes gamla lokaler på Södra Förstadsgatan. Tanken är att några minnen från La Couronnes ska finnas kvar (det finns t.ex. några av den gamla bistrons maträtter på menyn) men samtidigt vill man att gästerna ska kunna känna igen konceptet med Bee (god mat i trevlig och, framför allt, tolerant atmosfär. 

Stället är ”straightfriendly”, ett uttryck som ska påminna alla om att vi inte behöver dela in människor i fack). Inspirationen till menyn kommer från Västkusten men även från Frankrike, Italien och Belgien. Man får riklig med mat på tallriken och det finns maträtter för både den lilla och den stora hungern. Recepten ska spegla genuin husmanskost med en känsla av ”mormors kök” och råvarorna är närproducerade i största möjliga mån.

Här kommer lite bilder:







Till boken:
Med Konsten att vara kvinna har Caitlin Moran skapat en självbiografisk användarmanual för livet som kvinna. På ett humoristiskt sätt varvar hon berättelser ur sitt eget liv med slutsatser hon har dragit och råd till läsaren. Alla möjliga fenomen som en kvinna kan tänkas uppleva är avhandlade i boken: uppväxten med en syster som man inte alltid drar jämt med, menstruation, otillräcklig information kring kroppens utveckling från föräldrarna, förälskelse, ångest över sin kropp, sex, sexism, feminism, mode, mannen med stort M, barn, abort, inspirationskällor, osv. 

Moran går i Simone de Beauvoirs fotspår och visar oss att vi sannerligen inte föds som kvinnor utan att det är en roll som vi växer in i. Växtvärken kan vara jobbig och det finns en del motstånd längs vägen men Moran visar att det kan finnas inspirationskällor där man minst anar det.
Vi tyckte allihopa om boken; den är ganska lättläst fast språket är rikt på metaforer; det tar några sidor men sen har man vant sig vid Morans stil. Vi konstaterade att boken nog mest riktar sig till heterosexuella kvinnor, eller, bättre sagt, heterosexuella kvinnor får mest behållning av den. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att Moran skriver specifikt om sina egna upplevelser

Vi pratade också om hur det är att läsa en bok som behandlar inte bara en viss tid utan också en viss tid på en viss plats, i det här fallet England. Moran har förstås påverkats av sin omgivning med dess specifika normer och värderingar och det har till följd att vi som har en annan kulturell bakgrund inte kan känna igen oss i vissa delar av boken. Till sist pratade vi om Morans frispråkighet, framför allt i kapitlet om abort som skiljer sig från den gängse diskursen kring ämnet.

Det blev ett bra betyg för både Caitlin Moran och Bee Kök&Bar.
Vid pennan /Isabella

3 kommentarer:

  1. Ser fram emot att läsa den boken, har tänkt hela sommaren men inte kommit till skott. Men då har jag något mysigt att vänta på till hösten i alla fall.
    Kram, Maria.

    SvaraRadera
  2. Hej Jag skulle gärna vilja vara med i bokcirkeln men har tyvärr inte Facebook. Vill ni höra av er till mig på mattis_j@hotmail.com
    Tack på förhand
    MVH
    Mathilda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mathilda, jag har även svarat på ditt mail (för länge sedan) men jag vet inte om du har fått det. Vi tar inte emot fler medlemmar eftersom vi blev för många. Men som jag förstår det finns det många bokcirkelsugna människor i Malmö så jag hoppas att du hittar en trevlig eller starta upp en själv.

      Ha det så bra!

      Radera