fredag 2 maj 2014

Khaled Hosseini - "Och bergen svarade"

I det härliga sommarvädret träffades Bokfikarna igen sista helgen i april. Den här gången var det Lund och inte Malmö som stod värd för träffen, och för första gången på länge var hela gruppen samlad. Vi träffades hemma hos mig, H, för att äta lunch i grönskan inne på Lunds största innergård.
Till en smarrig lax- och spenatpaj uppdaterade vi varandra kring vad som har hänt i våra liv sedan sist och när efterrätten, "Lyxröra med jordgubbar och lemon curd", kom fram började vi prata om boken vi hade läst inför idag, Khaled Hosseinis bok "Och bergen svarade.

En fantastiskt mysig innergård och solen sken!

H bjöd på god mat och en härlig efterätt
På Adlibris hemsida står följande om boken:
Efter framgångarna med Flyga Drake och Tusen strålande solar är Khaled Hosseini aktuell med en ny bok - en gripande släktberättelse om hur de beslut vi människor fattar påverkar historien för evigt. Syskonen Pari och Abdullah lever i den fattiga byn Shadbagh i Afghanistan. När fadern inte längre kan försörja den växande familjen väljer han att - till Abdullahs stora förtvivlan - sälja Pari till en familj i Kabul. Syskonens saknad efter varandra ekar genom tid och rum, men den dag de äntligen återförenas är det kanske redan för sent? Och bergen svarade är romanen som hela världen väntat på. Khaled Hosseini har skrivit en hjärtslitande familjesaga om föräldrar och barn och bröder och systrar. Människor som älskar, sviker och förlåter, som är i stånd att döda men också att ge sina liv för varandra.



Vi Bokfikare var överens om att "Och bergen svarade" är en läsvärd bok, även om vi inte tycker den är lika bra som Khaled Hosseinis tidigare böcker. Sättet han beskriver karaktärerna på gör att de känns trovärdiga och vi tvivlar inte på att historien skulle kunna vara sann, eller bli sann.
Däremot tyckte vi att det var svårt att hänga med när historien bytte berättare; det tog ett tag att förstå vem det var som var huvudperson i varje nytt kapitel och hur kapitlet passade in i helheten. Många livsöden berördes lite för lite, eller inte alls, och vi förstod att vi hade olika bilder av vad som hade hänt dessa personer. Att så många frågor lämnas obesvarade kan nog upplevas som negativt om man läser boken själv och inte har någon att diskutera den med, men för oss Bokfikare gav det upphov till intressanta diskussioner när vi kunde dela våra egna tolkningar av vad som hade hänt med varandra.
Sammantaget var det här en lyckad läsperiod i Bokfikarna. En helt okej bok och en Bokfikarträff med god mat (om jag får säga det själv!) och härligt sällskap i ett grönskande Lund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar